February 14, 2015.

SVEČANO URUČENJE IZUZETNE VUKOVE NAGRADE ZA 2014. KOMPANIJI MONA

Žiri Kulturno prosvetne zajednice Srbije, na svečanosti dodele Vukovih nagrada, organizovanoj 13.februara 2015. u zgradi Predsedništva Republike Srbije, uručio je Izuzetnu Vukovu nagradu za 2014.godinu kompaniji „Mona“.
U saopštenju žirija istaknuto je da je orijentisanost kompanije Mona ka očuvanju srpske kulture i vukovskih ideala prepoznatljiva već dvadeset pet godina. Kao jedan od posebnih doprinosa Mone srpskoj kulturi žiri je istakao osnivanje književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ koju je „Mona“ ustanovila zajednosaEparhijombudimljansko-nikšićkom. Za relativno kratko vreme, strogim i pažljivim izborom dobitnika od strane visoko kompetentnog žirija na čelu sa predsednikom prof. dr Jovanom Delićem, ova nagrada je stekla izuzetan ugled u našem književnom životu i javnosti. Dosadašnji dobitnici ove prestižne književne nagrade su istaknuti srpski književnici Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije Radović i Milovan Danojlić.Ustanovljenjem Izviiskre Njegoševe – književne nagrade za najbolja dela objavljena na srpskom jeziku, podrškom objavljivanju brojnih izdavačkih poduhvata od nacionalnog značaja, kao i organizovanjem večeri kulture i tribina širom Srbije i Crne Gore,  Mona je dala veliki doprinos očuvanju srpskog jezika.
„Mona“jeu toku 2013.godine povodom 200 godina od rođenja najvećeg srpskog pesnika Petra II Petrovića Njegoša organizovala sedam izložbi crteža, skica i kostima Olge Olje Ivanjicki. Izložbe su održane u Beogradu, u cetinjskom manastiru, Herceg Novom, Nikšiću, Narodnom muzeju u Kruševcu, Matici srpskoj u Novom Sadu i u Pančevu.
Žiri za dodelu Vukove nagrade istakao je značaj „Mone“ kao mecene srpske kulture. Gotovo da ne postoji predstava u Beogradu, kao i u pozorištima širom Srbije koja nije realizovana zahvaljujući nesebičnoj podršci Mone. Mona je jedan od ktitora hrama Svetog Save u Beogradu, a pomagala je obnavljanje srednjovekovnog manastira Đurđevi Stupovi u Beranama, kao i Crkveno narodnog doma „Sveti Vasilije Ostroški“ u Nikšiću.

Mone srpskoj kulturi žiri je istakao osnivanje književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ koju je „Mona“ ustanovila zajednosaEparhijombudimljansko-nikšićkom. Za relativno kratko vreme, strogim i pažljivim izborom dobitnika od strane visoko kompetentnog žirija na čelu sa predsednikom prof. dr Jovanom Delićem, ova nagrada je stekla izuzetan ugled u našem književnom životu i javnosti.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""