U galeriji Crkevno-narodnog doma „Sveti Vasilije Ostroški“ u Nikšiću u ponedeljak 12. avgusta, u prisustvu istaknutih zvanica,  svečano je otvorena izložba skica, crteža i kostima Olge Olje Ivanjicki posvećena Negošu.

Izložbu priređenu povodom velikog jubileja – 200 godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša, svečano je otvorio Njegovo Preosveštenstvo, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Ovom prilikom vladika je ukazao na težnju velike umetnice da na crtežima, skicama, pa čak i u ekstravagantnom segmentu kao što su kostim i moda – prikaže kosmičku dimenziju Njegoševog lika.  Istakao je da ova izložba predstavlja izuzetan poduhvat da se Crna Gora, Srbija i Rusija upoznaju iz ugla nošnje, kostima, onoga što nas predstavlja u najboljem izdanju. „U ovim nošnjama ima puno dostojanstva, otmenosti, istorije i predanja, a Njegošev portret Olje Ivanjicki ušao je u zbirku njegovih najljepših portreta“ istakao je u svom obraćanju vladika Joanikije.

Predstavljajući izložbu, vlasnica modne kuće „Mona“, gospođa Nada Momirović je objasnila da „ovu jedinstvenu izložbu interaktivnog karaktera čini pedeset skica, crteža i fotografija, kao i video zapisi o tome kako je Olja Ivanjicki razvijala ideju do realizacije. Njena dela su, zapravo, svojevrsna priča o neraskidivim vezama Crne Gore, Srbije i Rusije, ali i vezu ovih prostora sa Evropom. Njegoš u više navrata bio inspiracija Olji Ivanjicki, koja je želela kako na crtežima tako i na kostimima da prikaže snagu Nješove ličnosti i lepotu duha.“