Modna kuća MONA imala je čast da na Velikoj sceni Makedonske opere i baleta u Skoplju prikaže kolekciju „Carstvo“ čiji je autor jedna od naših najvećih umetnica XX veka Olga Olja Ivanjicki.

Posle pozdravnog obraćanja zamenika ambasadora Republike Srbije u Makedoniji, Dušanke Divijak Tomić i generalnog direktora  i vlasnika „Mone“ Đorđa Momirovića, publika se prepustila Oljinoj magiji Petog umskog Carstva.

Ovo je Oljina treća kolekcija visoke mode rađena za modnu kuću Mona, a sardnici na realizaciji „Carstva“ su kreatori Mone – Kristina Gajić i Ana Leković koja je autor tašni. Veliku zaslugu što je predstavljanje ove kolekcije postao pravi umetnički spektakl ima i Siniša Kovačević koji potpisuje režiju,  Svetislav Božić i Sanja Ilić koji su kompozitori – saradnici, kao i Jelena Mladenović koja je zadužena za koreografiju.

Priču o Petom Carstvu umetnica je u ovoj kolekciji ispričala kroz šest segmenata, koje u jedinstvenu celinu objedinjuje večni antagonizam, borba dobra i zla, svetlosti i tame.

Oljini kostimi istorijskog doba koji oživljavanju duh srednjovekovnog dvora cara Dušana i carice Jelene, kao i kneza Lazara i Milice do pravog izražaja su došli na scenografiji čiji je autor u Skoplju bio Živojin Trajković, a publika, među kojima su bili brojni predstavnici diplomatskog kora, članovi vlade Republike Makedonije, kao i  mnoge zvanice kulturnog i javnog života, svaki model su pozdravili aplauzom.

Prave ovacije publike izazvali su modeli Kosovke devojke kao i viteška odežda Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, Jugovića  koje je Olja prenela u savremeni modni izraz. Modeli su izvedeni u koži srebrne,zlatne, teget i crne boje u kombinaciji sa brojnim ušicima i detaljima od metala koji im daju snagu i moć.

U svom Carstvu umetnica je oživela i likove opevane u epskim narodnim pesmama.Pošto cela kolekcija na simboličan način predstavlja stalnu borbu dobra i zla, svetlosti i tame, ovde je oličenje mračnih sila prikazano kroz modele prtica Kosova – izvedenih u kombinaciji savremenih hi tech materijala, perija i crnih Svarovski kristala.

Raskošne haljine crvene boje, u formama stilizovanog cveta Kosovskog božura, kojima je  Olja simbolično prikazala krv palih junaka, ostavile su sve prisutne bez daha.